Ramazan Bayramı ve Eğlence

Ramazan Bayramı ve Eğlence
A+
A-

Ramazan Bayramı ve Eğlence

 Uşşâkî meşayıhından  Sıddîk Nâci Eren Efendi Bayram’ı eserlerinde detaylıca anlatmıştır. 
Bayramlar, hüzün ve sıkıntının paylaşıldığı, sevinçlerin çoğaltıldığı, insanların birlikte eğlendiği günlerdir.  
Medine’de bir Bayram günü idi. Hz. Âişe’nin yanında iki küçük kız def çalıp bir savaşla ilgili şarkı söylüyordu. Allah Resûlü ise aynı odada örtüsüne bürünerek yatağında uzanmış, sırtı dönük vaziyette istirahata çekilmişti. Derken içeriye Hz. Ebû Bekir girdi ve muhtemelen istirahat hâlindeki Hz. Peygamber’i rahatsız ettikleri düşüncesiyle, ‘Peygamber’in yanında şeytan işi çalgılar ha!’ diyerek kızı Aişe’ye çıkıştı.’ Hz. Ebû Bekir’in bu tepkisi üzerine Peygamber Efendimiz yüzünü açtı ve “Ebû Bekir! Onlara karışma! Çünkü bunlar bayram günleridir.” buyurdu.
 
Bir bayram gününde Allah Resûlü s.a.v. , Habeşlilerin mescitte sergiledikleri mızrak kalkan oyunlarını eşi Hz. Âişe ile birlikte seyretmiş, gösterilere müdahale etmek isteyen Hz. Ömer’e engel olmuş ve gösteri yapanların rahatsız edilmesine izin vermemişti.
 Hz. Enes’in (r.a.) dilinden bu (cahiliye döneminin) iki bayramının değiştirilmesi şöyle anlatılır: “Hz. Peygamber (sav) Medine’ye geldiğinde halkın eğlence ile geçirdiği iki gün vardı. Hz. Peygamber, ‘Bu iki gün(ün özelliği) nedir?’ diye sordu. ‘Cahiliye döneminde o günlerde eğlenirdik.’ dediler.
Bunun üzerine Resûlullah (sav)  şöyle buyurdu: ‘Şüphesiz Allah sizin için o günleri onlardan daha hayırlı olan Kurban ve Fitir (Ramazan) bayramlarıyla değiştirdi.”
 Dinimiz insanî değerleri yücelten, erdemleri yok saymayan bir eğlence anlayışını öncelemiş, eğlenmenin de bir edebi olduğunu hatırlatmıştır.
Ramazan bayramı ve eğlenceyi aktardık .
 
 
 
Kaynaklar :
 
 
 
1- Sıddık Naci Eren Hz. Mübarek Geceler ve Üç ayların Fazileti 
2- Hadislerle İslam Diyanet
 
 
Foto :
 
Kitap temini : Şelale Yayıncılık  / 0 216 420 9581