Receb-i Şerif mübarek bir aydır Uşşâkî meşayıhından Sıddîk Nâci Eren Efendi’nin eserlerinde Receb-i Şerif Ayı uzun ve detaylı şekilde anlatmıştır. Burada Receb-Şerif’in mübarek bir ay olduğunu yazacağız. İsimlerin çokluğu, müsemmânın faziletine remizdir. İnd-i ilâhide makbul olmakla bu aya “Şehrullah” (Allah’ın ayı), “Şehrullahil Ahab” (Allah’ın sevgili ayı) veya günahları temizlemesi dolayısıyla...
Receb-i Şerif hayırlı bir aydır
Recebi Şerif hayırlı bir aydır
Uşşâkî meşayıhından Sıddîk Nâci Eren Efendi’nin eserlerinde Receb-i Şerif Ayı uzun ve detaylı şekilde anlatmıştır. Burada Receb-Şerif’in hayırlı bir ay olmasını yazacağız.
Araplar cahiliyet zamanından beri Receb ayına tazim edegelmişlerdir. Receb Arapça’da tercibden gelir. Tercib, tazim mânâsını ifade etmekle, “ta’zîm ve tekrîm olunan ay” demektir. Bazen de hazırlanmak mânâsını ifade eder. Nitekim Resûlullah, bu ay hakkında “Receb ayında Şaban için hayır, çokça hazırlanır” buyurmuşlardır.
Bundan çıkarılan mânâya göre Receb, hazırlanmak mânasına da gelir. Aynı zamanda Recebe (Şehrüllahil esam) da denilmiştir. Yani “Allah’ın sağır ayı” demektir. Nitekim Hazret-i Osman bir gün Receb ayının ilk Cuma hutbesini okurken mü’minlere hitaben:
– Ey mü’minler, âgâh ve mütenebbih olunuz ki şu ay (Şehrüllahil esam)dir, demişlerdir.
Resûlullah da: “Ramazan’dan sonra ‘Esam’ ancak Receb, Şaban’dır” buyurmuşlardır. Açıklanırsa esam, ( Ramazan ve Şaban’da günah yazılmaz ) mânâsına gelmektedir.
Bir rivâyette de, Cenâb-ı Hak Receb ayında hiçbir kavme azab göndermediğinden “Şehrüllahil esam” denilmiştir. Araplar bu aya “Şehrü Racîm” de derlerdi ki, bu ayda mü’mine ezâ vermemesi için şeytanın taşlanması sırrına binâendir.
Uşşâkî Sıddîk Nâci Eren Efendi’nin eserindeki Receb-i Şerif’in hayırlı bir ay olmasını aktarmaya çalıştık .
Kaynaklar :
-
Sıddîk Nâci Eren Efendi Mübarek Geceler ve Üç Aylar syf. 85
Foto :
Kitap temini : Şelale Yayıncılık / 0 216 420 9581