Aşure Günü Neler yapmalı

Aşure Günü Neler yapmalı
A+
A-

Aşure Günü Neler yapmalı

Uşşâkî Meşayıhından Sıddîk Nâci Eren Efendi’nin Aşura günü hakkında yazdıklarından bir bölümü :

İbn-i Abbas hz.nin  rivâyet etdiği bir hadisi şerife göre müstehap olan, Aşura gününü ortalayarak, bir gün önce veya bir gün sonra oruç tutmaktır.
 Bugünde herkes imkânı nispetinde ailesine, akraba ve komşularına ikramda bulunur; bugünlerin faziletini bildiren hâdiseleri hatırlayarak ihsânda bulunursa şüphesiz sevabını kat kat alacaktır. Bilhassa, Peygamberimiz, mü’minin aile efradına Aşura gününde her zamankinden daha çok ikramda bulunmasını tavsiye etmiştir.
Bir hadiste şöyle buyurulur: “Her kim Aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenâb-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsân eder.” Bu aile mefhumunun içine akrabalar, yetimler, kimsesizler, konu komşular da girmektedir. Fakat, bunun için fazla külfete girmeye, aile bütçesini zorlamaya lüzum yoktur. Herkes imkânı ölçüsünde ikram eder.
Aşura günü, malûm olduğu vechile Muharrem ayının 10. günüdür.
Aziz müslümanlar, aşura günü pek mübârek, çok faziletli bir gündür. Zira bir kimse aşura gününde 10 kişiye selâm verse bütün ehl-i İslâm’a selâm vermiş kadar amel defterine sevap yazılacağı rivâyet edilmiştir.
Yine bir rivâyette, bir kimse aşura gününde bir yetimin başını okşasa, başındaki tüylerin sayısınca Cenâb-ı Allah o kimseye cennette derece ihsân eder, buyurulmuştur.
Yine bir rivâyette: “Bir kimse aşura günü, gerek ilim meclisinde, gerekse zikir meclisinde bir saat otursa, Cenâb-ı Allah va’d ve keremi iktizasınca o kimseyi cennete koyar” buyurulmuştur.
Hal böyle olduysa, bugünde de fırsatı ganimet bilip Cenâb-ı Allah’a duâ ve niyâzda bulunmalı, dünya ve âhiret saadetini kazanmak için Allah’a çok yalvarmalı, böyle mübarek ve faziletli günlerde geçmişleri de hatırdan çıkarmamalı, onlar için duâ etmeli, Allah’tan rahmet dilemeli, günahlarının afvı için, azâblarının kaldırılması için, Allah’a niyâzda bulunmalıdır.
Cenâb-ı Mevlâ, bütün müslümanların ölenlerine rahmet, kalanlarına da sıhhat ve selâmet ihsân eylesin! Âmin!
Uşşâkî Sıddîk Nâci Eren Efendi’nin Aşure günü hakkında yazdıklarından bir kısmını aktarmaya çalıştık .
Kaynaklar :

1- Sıddık Naci Eren Efendi Mübarek Aylar ve Geceler s.349-350

2- Sıddık Naci Eren Efendi Mübarek Geceler ve Üç Aylar s.216-217

not :

Foto : aşure

Kitap temini : Şelale Yayıncılık / 0 216 420 9581