Aşure Günü Neler yapmalı Uşşâkî Meşayıhından Sıddîk Nâci Eren Efendi’nin Aşura günü hakkında yazdıklarından bir bölümü : İbn-i Abbas hz.nin rivâyet etdiği bir hadisi şerife göre müstehap olan, Aşura gününü ortalayarak, bir gün önce veya bir gün sonra oruç tutmaktır. Bugünde herkes imkânı nispetinde ailesine, akraba ve komşularına ikramda bulunur;...
Aşura günü ve Oruç
Aşura günü ve Oruç
Uşşâkî Meşayıhından Sıddîk Nâci Eren Efendi’nin Aşura günü hakkında yazdıklarından bir bölümü :
Buhârî’ye göre Hazreti Ayşe diyor ki:
«Câhiliyette Kureyş Aşura günü oruç tutardı. Resulüllah da tutardı. Medine’ye gelince yine o orucu tuttu. Ashaba da tutmayı emretti. Ramazan orucu farz edilince Aşura günü bırakıldı, dileyen o orucu tuttu, dilemeyen tutmadı.>>
Abdullah Ibni Abbas’dan rivâyet edilmiştir: «Resûlüllah Medine’ye teşriflerinde Yahudi taifesinin Aşura günü neden oruçlu olduklarını sordular. Onlar da Hazreti Mûsâ’nın Beni İsrail ile bugün Firavundan halas oldukları için, Cenâbı Hakkın lütfu ihsânına teşekküren oruçlu olduklarını söylediler. Resûlullah da: «Ey kavmi Yehûd! Sünneti Mûsâ’ya riayet hususunda biz sizden evlâ ve layıkız» buyurdular. o gün saim (oruçlu) oldular.
Beyhaki, Ahmed ibni Hanbel’den: «Aşura günü oruç tutun. Bu hususta Yahudilere muhalefet için ya ona bir gün evvelini ekleyerek veya sonrasını ekleyerek tutun.» Yahudilere benzememek için, Muharrem’in, 9. 10 veya 10-11’ini oruç tutarak Yahudilere muhalefet etmemizi buyurmuşlardır. Çünkü Yahudiler Muharrem’in yalnız onunda oruçlu idiler.
Müslim’in rivâyetine göre, Resûlüllah: «<Gelecek seneye yetişirsem Muharrem’in dokuzuncu günü dahi oruçlu olayım» buyurdular. Lakin ömürleri vefa etmedi. Resûlullah Efendimizin Aşûra orucunu ömürlerinin sonuna kadar tuttuğu anlaşılmaktadır. Ancak Yahudilere benzememek için, «Eğer gelecek seneye yetişirsem dokuzuncu günü de oruçlu olayım» buyurmuşlardır. Bundan dolayı Muharrem’in 9. ve Aşura günü ile 11’inde oruç tutmak mendubdur.
Yine Tirmizî’de geçen bir hadiste Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:
“Aşura gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum.”
Uşşâkî Sıddîk Nâci Eren Efendi’nin Muharrem ayı hakkında yazdıklarından bir kısmını aktarmaya çalıştık .
not: Yevm-i Aşura Muharrem ayının onuncu günü demektir.
Kaynaklar :
1- Sıddık Naci Eren Efendi Mübarek Aylar ve Geceler s.349-350
2- Sıddık Naci Eren Efendi Mübarek Geceler ve Üç Aylar s.216-217
not :
Foto : iftar
Kitap temini : Şelale Yayıncılık / 0 216 420 9581